Är det en myt att vi stänger av värmen under sommaren?
Inomhustemperatur
Vi stänger aldrig av värmen i våra hus, till exempel under sommaren, då det sitter temperaturgivare som reglerar värmen automatiskt. Eftersom
det är ett system som känner av temperaturen är det ibland svårt för värmesystemen att följa med när det blir större temperatursvängningar.
För att det ska vara en behaglig temperatur i din lägenhet strävar vi efter att hålla en inomhustemperatur mellan 20-22°. Denna temperatur upplever de flesta som lagom varmt. Nedan har vi listat de vanligaste frågorna om inomhustemperaturen:
Hur fungerar elementen?
De allra flesta av Junehems lägenheter värms med element (vattenradiatorer). Det varma vattnet i elementen värmer upp rummet. När vattnet avger värme svalnar det samtidigt, vilket innebär att elementen är varma upptill där det varma vattnet går in och svalare nedtill, där det strömmar ut. På elementen sitter det termostater som känner vilken temperatur det är i rummet och reglerar värmen automatiskt.
När sätter Junehem på värmen i huset?
När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Desto kallare det är utomhus desto varmare vatten skickas ut till elementen i din lägenhet.
Min termometer på fönsterbänken visar 17° grader inne. Varför är det så kallt?
Min termometer på fönsterbänken visar 17° grader inne. Det är viktigt att du mäter temperaturen på rätt sätt. Mät först temperaturen i din lägenhet 1 meter från ytterväggen och på ca 1 meters höjd från golvet. Ställ dig sedan i ett hörn 1 meter från vardera väggen och placera termometern ca 1 meter över golvet. Visar temperaturen då under 20° kontakta Junehem.
Spelar det någon roll hur jag möblerar?
Ja det gör det. Om dina element täcks av stora möbler eller långa gardiner kan värmen inte komma ut i rummet och termostaten slås ut. Det behövs fri yta framför ett element för att det ska fungera på rätt sätt. Om du vill möblera mot ett element, se till att skapa ett mellanrum mellan möbeln och elementet.
Behöver elementen luftas?
I bland händer det att luft och smuts kommit in i värmesystemet och elementen inte fungerar ordentligt. I vissa fall kan elementen då behöva luftas för att fungera bra. Kontakta oss så hjälper vi dig!
Kalla nätter - Varma dagar
Tänk på att temperaturen kan svänga mycket när vi går från en årstid till en annan. När nätterna är kalla och dagarna är varma kan det vara svårt för värmesystemet att snabbt ställa om till rätt inomhustemperatur!
